Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir ve Hangi Balıkları Tüketebilir

Ek gıdaya başlayan bebekler için annelerin aklındaki sorulardan biri de bebekler ne zaman balık yiyebilir oluyor. Sağlık açısından son derece faydalı olan ve yetişkinler için haftada 3 gün tüketilmesi tavsiye edilen balık, elbette bebeklerin beslenmesinde de önemli bir yere sahip. Bebekler hangi balıkları tüketebilir bu soruları sizler için cevaplamaya çalıştık. Bebek balık tarifleri ve bebek yemek tariflerini blog ‘umda takip edebilirsiniz.

Bebeklere Balık Ne Zaman Verilmeli Bebek Ne Zaman Balık Yer ?

Bebekler için balık tüketiminin en erken 7. ay ile başlanması tavsiye ediliyor. Bu süre bazı bebekler için 8 ve 9 ay olarak da değişebiliyor. Ailesinde balık alerjisi görünen bebeklerin 1 yaşına kadar balık tüketmemesi tavsiye ediliyor.  


Bebeklerde balık alerjisi riskine karşı öncelikle çok küçük lokmalarla tadımlamalar başlamalıdır. Ek gıda sürecinde tüm besinlerde olduğu gibi balık tadımında da bilhassa alerji tanımlaması için azar azar başlamak en doğrusu olacaktır. Bebeklerde ek gıda başlangıcı yazımızda 3 gün kuralı yazımızı okuyarak alerjik sorunları minimize edebilirsiniz.

Burada doktorunuzla iletişimde olmanız, bebeğinizin temel ihtiyaçları doğrultusunda ilerlemeniz ve menünüzü de doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alarak değerlendirmeniz önemlidir. 

Bebeğime Hangi Balıkları Verebilirim?

Bebekler için balık seçiminde öncelikle koku yönünden hafif balıkların tercih edilmesi, bebeğin gıdayı reddinin önüne geçebilecek bir önlemdir. Hafif kokulu balıklara örnek olarak somon ve levrek balığını verebiliriz. Bu balıklar diğer balıklara göre koku hassasiyeti olan bebekler için tercih edilebilir balıklardır. Daha sonrasında hamsi gibi koku yönünden baskın balıklara geçilebilir. Elbette bu sıralama sadece bir tavsiye amaçlıdır ve bebeğinizin gıdayı reddetme durumuna göre önceliğiniz değişebilir. 

Bir diğer önemli etken de deniz canlılarındaki ağır metal tehlikesidir. Özellikle dip balıkları dediğimiz derin deniz canlılarında görülen  ağır metallerin, yaşamının ilk yıllarında olan ve beyin gelişimi hızla devam eden bebekler için zararları bilinmektedir. Cıva içeren bu balıklara örnek olarak köpek balığı verilebilir. 

Ağır metal içeriği az olan balıklar nelerdir; hamsi ve sardalya ve somon gibi balıklardır. Yani bebeğiniz için seçeceğiniz balıkları çok büyük balıklardan tercih etmemeniz ağır metal riskine karşı alınacak bir önlemdir.

Bebeğiniz için balık seçeceğiniz zamanlarda özellikle taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ülkemizin denizlerinin balık çeşitliliği boldur. Bu açıdan şanslı ve sağlıklı tercihler yapabiliriz. Özellikle bebeklerimiz için balık yemekleri yapacağımız zamanlarda buzhane balıklarından uzak durmalı ve mevsimlik taze balıkları tercih etmeliyiz.

Bebeğinize balık verirken kılçık temizliğini çok iyi yaptığınızdan mutlaka emin olmalısınız.

Müsilaj Tehlikesi Altındaki Denizlerde Balıkları Bebek Yemeli mi?

Son dönemde sıklıkla duyduğumuz müsilaj, denizleri olduğu kadar deniz canlılarını da çok etkiledi. Bu konuda uzmanların araştırmaları sürmekle birlikte bebeğinize tercih edeceğiniz balıkların deniz kirliliğinin olmadığı bölgelerden olmasına dikkat etmekte fayda var. Bu süreçte  Karadeniz ve Akdeniz bölgesi balıklarını tercih edebilirsiniz. 

Bebeğim Balık Sevmiyor ve Balık Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Öncelikle diğer ek gıda tadımlarında olduğu gibi balık konusunda da bebeğinize baskı uygulamamalı ve asla zorla yedirmeye calışmamalısınız. Ancak omega 3 içeriği açısından oldukça zengin olduğu bilinen balığın faydalarını düşününce, küçük gurmeniz için keyifli tariflerle balığı sevdirmeniz de mümkün. Balık çorbası ve balık köftesi gibi lezzet yönü yüksek tarifleri deneyebilirsiniz. Özellikle bir yaşından sonra bebeğinize sebzelerle harmanlanmış balık çorbası tariflerini tattırabilirsiniz. 

Balık köftesi, balığı sevmeyen çocuk ve bebekler için oldukça etkili ve lezzetli bir tercih olacaktır. Özellikle kokusundan dolayı balığı reddeden bebekler için, sebzelerle yapılan köfte tarifleri balığın o ağır kokusunu bastırarak bebeğinizin balık tadımını kolaylaştıracaktır. 

Bebeklere Balık Nasıl Pişirilmeli?

Biz yetişkinler çoğu zaman balığı kızartma olarak tüketsek ve öyle sevsek de balığın en sağlıklı pişirilme şekli fırında ve buharda pişirme yöntemleridir. Bu tekniklerle pişireceğiniz balığı bebeğinize vermeniz en sağlıklı tercih olacaktır. 

Birkaç küçük not,

Somon balığı omega 3 içeriği açısından çok zengindir. Ayrıca protein kaynağıdır.  Somon balığını püre olarak, çorba olarak veya buharla ya da fırında pişirerek küçük gurmenize servis edebilirsiniz.

Bebeğinize hamsi gibi küçük balıkları verirken kılçık temizliğini iyi yaptığınızdan özellikle emin olmalısınız. Hamsiyi  pişirirken de somonda olduğu gibi buhar ve fırın yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Püre, çorba gibi alternatifler ve hamsi çorbası da bebeğiniz için yapabileceğiniz farklı ve lezzetli tariflerdendir.

Tüm bu besinleri verirken unutmamanız gereken ilk bir yıl temel besinin anne sütü, anne sütü alamayan bebeklerde ise mama dediğimiz devam sütleri olduğudur. Yani bebeğinizi sevmediği gıdalara zorlamamalı ve tüm bu yeni gıda tadımı denemelerinde ilk etapta az miktarlarla başlamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bunlarda İlgini Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir