Devam Sütü Kaç Ölçek (kaç cc) Olmalı 1 ay – 24 ay

Devam Sütü Kaç Ölçek (kaç cc) Olmalı 1 ay - 24 ay

Doktorunuzun kontrolü ile bebeğinizin kilo alımını takip etmeli ve gerekli görüldüğü durumlarda devam sütü alınıma başlanmalıdır. Peki, devam sütü kaç ölçek (kaç cc) olmalı? Sizler için bebektarifleri blog yazımda ay ay devam sütü kullanımı anlatıyorum.

Bebekler yeni doğan dönemlerinden itibaren anne sütü alırlar. Özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü önerilmektedir. Ancak bazen anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda devam sütü takviyesi gerekebilmektedir. Özellikle ilk ay bebeğin 2 saatte bir düzenli beslenmesi oldukça önemlidir.


Yeni doğan bebeğin mama takviyesi ne kadar olmalıdır?

Annenin süt veremediği veya yeterli sütünün olmadığı durumlarda bebeklere yeni doğan döneminden itibaren mama takviyesi verilebilmektedir. Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin mide kapasitesi ilk gün bir kiraz tanesi büyüklüğündedir.

30 ml ile 60 ml arası mama, bebeğin beslenmesi için çoğunlukla yeterlidir. Ancak anne sütü de alan bebek için bu oran daha düşüktür. 3–4 saatte bir 30 ml ile 60 ml süt bebeğin doyma oranına göre belirlenir.

Bebeğin mide kapasitesi her geçen gün artar. İlk zamanlar çok çabuk doyan bebek buna karşılık çok da çabuk acıkabilir. Bebeklerde devam sütü miktarı kademeli olarak arttırılır. Öncelikli olarak çocuğun doyma oranına göre anne sütü alan bebeklerde takviye olarak uygulanan devam sütü, anne sütünün hiç alınamadığı durumlarda ise miktar ayarlaması ona göre yapılmaktadır. 1 aylık bebeklerde devam sütü 4 saate bir olarak 118 ml olarak ayarlanır.

2 aylık bebek devam sütü kaç ml olmalıdır?

Bebeğiniz zamanla büyürken elbette mide kapasitesi de artıyor ve beslenme ihtiyacı da doğru orantılı olarak çoğalıyor. 2 aylık bebek mama alımında 24 saatlik zaman diliminde 6 ile 7 kez olmak üzere tek seferde 118 ml beslenebilir. Bu oran anne sütü alan bebeklerde, bebeğin doyma oranına göre değişiklik gösterebilir.

Bebeğiniz hayatının 3. ayına geldiğinde günde ortalama 5 kez 150 ml kadar mama takviyesi alabilir. Tüm bunlar ayarlanırken doktorunuza mutlaka danışmayı unutmayınız. Bebeğinizin persentil cetvelindeki kilo alımı takip edilerek, yeterli oranda doyup doymadığına karar verilip, ayarlamalar yeniden düzenlenebilir.

4 aylık bebek devam sütü miktarı

Bebeğin doyma durumuna göre 120 ml ile 180 ml arasında 24 saatte 6 kere olmak üzere ayarlanabilir. Mama alımlarında bebeğin mevcut kilosu da önemlidir. Doktorunuzla bebeğinizin kilo gelişimi konusunda takipte kalmayı unutmamalısınız.

6 aylık bebek devam sütü miktarı

24 saat içerisinde günde 5 kere olmak üzere 180 ml ile 240 ml arasında değişmektedir. Bebeğin kilo durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte, 6. ay ek gıdaya geçiş sürecinde devam sütü alımı ile ilgili doktorunuzla yeni bir tablo oluşturabilirsiniz.

6 aydan 9 aya kadar olan bebeklerde devam sütü miktarı

Günde 5 kez olmak üzere bebeğin kilosuna ve ihtiyacına göre 180 ml olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken verilen mama miktarının aydan aya kademeli olarak arttırılmasıdır.

9 ay ile 12 arası bebeklerde devam sütü miktarı

210 ml olarak ayarlanabilir. Bebeğiniz günde 3 öğün arası devam sütü ile beslenebilir. Bu dönemde bebeğin ana besin kaynağı ek gıda olacağından devam sütü, ikincil gıda olarak kullanılmaya devam edilebilir. Ancak hala anne sütü alan bebek, ek gıdaya da geçiş yaptığından mama verimini doktorunuza danışarak kesebilirsiniz. Anne sütü hiç almayan bebeklerde mama alımına devam edilebilir.

1 Yaş Bebeklerde Devam Sütü Ne Kadar Verilmeli

Bebeğiniz artık 1 yaşında ve sizinle birlikte tencere yemeklerini yemeye başladı ve artık devam sütüne olan ihtiyacı da belli oranda azaldı. Daha önce de dediğimiz gibi bu dönemde anne sütü alan bebeklerin mama ihtiyacı yoktur. Ancak 1 yaş ile anne sütü alımı kesilen bebeklerde de takviye olarak mama alımına devam edilebilir. Bu süreçte bebeğinize ek gıdaya sekonder olarak mama verilebilir. Yani öncelik ek gıdadır. Sonrasında anne sütü alan bebeklerde anne sütüne devam, anne sütü almayan bebeklerde ikincil olarak mama takviyesi düşünülmelidir.

1 yaş bebek devam sütü, bir öğünde 230 ml olarak günde 2 veya 3 kere beslenmesini destekleyici şekilde verilebilir. Burada unutulmaması gereken devam sütü alımının ek gıdanın önüne geçmemesi gerektiğidir.

2 Yaş Bebeklerde Devam Sütü Ne Kadar Verilmeli

Bebeğinizin yaşı ilerledikçe beslenme ihtiyacı artmakla birlikte devam sütüne olan ihtiyacı da bebekten bebeğe değişiklik gösterecektir. 2 yaş bebeklerde günde 2 veya 3 sefer 210 ml kadar devam sütü verilebilir. Ancak gece beslenmeleri bu dönemde tavsiye edilmemektedir. Dolayısıyla devam sütü rutininizi gündüz beslenme dilimlerinize ayırmanız bebeğinizin uyku düzeni ve ağız sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Devam sütü kullanımı 3 yaşına kadar sürdürülebilir. Burada miktar ve sıklık belirlerken, bebeğin kilosu önemli bir unsurdur. Tüm bu seçimleri mutlaka doktorunuza danışarak yapmalısınız.

Hangi Ayda Kaç Numara Devam Sütü Alınmalı?

Ebeveynlerin en çok merak ettikleri sorulardan biri de hangi ayda kaç numara devam sütü alınmalı oluyor. 0 ile 6 ay arasındaki bebekler, 1 numara devam sütü ile beslenmektedir. Çeşitli markaların çıkardığı devam sütlerinde genellikle yeni doğandan 6 aylık olan döneme kadar bebeklerde 1 numara ile isimlendirilmektedir. Yani bir numara başlangıç maması olarak geçmektedir.

6 ay ile 9 ay arası bebeklerde 2 numaralı devam sütü tercih edilmelidir. 9 ile 12 ay arası bebeklerde ise 3 numaralı bebek devam sütü önerilir.

1 yaş ve üzeri bebeklerde 4 numaralı devam sütü verilir. Tüm bu numaralandırmalar bebeğin ay ay gelişimi açısından yeterli besin alımı düşünülerek ayarlanmaktadır.  2 yaş ve üzeri bebeklerde ise 5 numaralı devam sütleri ile mama alımının 3 yaşa doğru sonlandırılması beklenir.

Bunlarda İlgini Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir