12 Aylık Bebek Gelişimi Kilosu ve Boyu

12 aylık bebek gelişimi

Beklenen an geldi. Bebeğinizin ilk doğum günü. O artık 1 yaşında ve sizi yeni heyecanlar bekliyor. 12 aylık bebek gelişimi ile beraber bebek neler yapabilir? Anne ve babaların bu soruyu sorduğunu biliyoruz. Sizin için 12 aylık bebek gelişimini blog yazımızda anlatıyoruz.

Çok daha hareketlenen bebeğin yapabilecekleri de elbette arttı. Biz de 12. ay bebek gelişimi süreçlerini sizler için hazırladık.


12 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

12 aylık bebek gelişimi ile beraber 1 yaşın en önemli aşaması olan yürüme başta geliyor. Pek çok bebek bir yaşı ile birlikte ilk adımlarını atmaya başlıyor. Ancak burada unutulmaması gereken bebeğinizi çevredeki bebeklerle kıyaslamamanız gerektiğidir.

Her bebek farklıdır. 18. aya kadar bebeklerde yürüme çalışmaları devam edebilir. Yürümeye başlayan bebeğiniz için evdeki güvenlik önlemleri de günden güne artıyor. Bu dönemde bebek, öncelikle parmak uçlarına basarak yürüme çalışmaları yapabilir. Zamanla tabanlarına basmaya alışacaktır.

1 yaş bebeği oldukça sosyaldir. Yaşıtlarıyla bir araya gelmekten çok hoşlanır. Akranlarıyla vakit geçirmek, bebeğin öğrenmesi açısından oldukça faydalıdır. İnce ve kaba motor becerileri iyice gelişmiştir ve bu yeteneklerini arttırması açısından destek oyunlarla teşvik edilebilir. Saklambaç ve gizli objeyi bulmaya yönelik oyunlar da oldukça faydalı aktiviteler arasındadır.

12 aylık bebek gelişimi ‘nde zeka gelişimi için önemli bir dönem. Bloklar da bebeğin bu dönemde ilgisini çeken ve ona bilişsel olarak katkı sağlayan oyuncak grupları arasındadır. Top atma ve tutma da bebeğinizle bu dönemde oynayabileceğiniz faydalı oyunlardandır. Oyun oynarken, oyuncaklarıyla vakit geçirirken ona destek olmak, nasıl oynayacağını ona göstermek öğrenmesi ve katılımı açısından son derece önemlidir. Ayına uygun oyuncaklarla bu süreçleri destekleyebilirsiniz.

BEBEK AYBOY ALT SINIRBOY ÜST SINIRKİLO ALT SINIRKİLO ÜST SINIR
7 Aylık62 cm75 cm6000 gr10200 gr
8 Aylık63 cm77 cm6300 gr10900 gr
9 Aylık65 cm79 cm6700 gr11300 gr
10 Aylık66 cm80 cm6950 gr11900 gr
11 Aylık68 cm82 cm7200 gr12200 gr
12 Aylık69 cm83 cm7450 gr12500 gr

12 aylık bebek dil gelişimi açısından 12 aylık bebek gelişimi ‘nde ebeveynlerin rolü büyüktür. Onunla bol bol konuşmalı, etrafındaki nesneleri isimleriyle ona tanıtmalısınız. Kelime dağarcığı açısından bebekle konuşma ve ona etrafını tanıtma çalışmaları oldukça faydalıdır. Çünkü bu dönemde bebeğinizin zihinsel gelişimi oldukça hızlı. Bu süreçte renkli ve resimli kitapları ona okumak da dil gelişimi ve nesneleri tanıması açısından oldukça faydalı aktiviteler arasındadır. Göz kontağı kurarak onunla konuşmak da iletişim süreçlerinin önemli adımlarındandır. 1 yaşını dolduran bebek anlamlı birkaç kelime söyleyebilir. Hayvan seslerini taklit etmeye başlayabilir.

12 Aylık Bebek Ek Gıda Süreci

12 aylık bebeklerde ek gıda alımı artık iyice boyut atladı ve tencere yemeği dediğimiz sofra gıdaları ile iyiden iyiye tanışmaya başladı. Ayrıca 1 yaşa kadar alerjen oldukları için verilmeyen; bal, yumurta beyazı ve inek sütü gibi besinler de artık denenmeye başlanabilir. 1 yaş ile pek çok gıda ile tanışan bebeğinize yine de çikolata ve şeker gibi gıdaların verilmesi tavsiye edilmemektedir.

Yine bu dönemde 12 aylık bebek gelişimi açısından anne sütü alımının devam etmesi beklenmektedir. Ancak anne sütü artık öncelikli gıda değil, takviye edici gıda durumundadır. Onu mama sandalyesi ile sofranıza sahil etmek ve ona rol model olmak öğrenmesi açısından katkı sağlayacak ve sosyalleşmesine yardımcı olacaktır.

Kendini daha iyi ifade eden bebeğin ağlamaları da gittikçe azaldı. Al, ver gibi basit komutları yerine getirebilir. Yüzündeki birkaç bölümü gösterebilir. Bay bay, alkış ve öpücük atma gibi hareketleri yapabilir. 12. ay anne ve bebek arası güven duygusunun da oldukça önemli olduğu bir dönemdir.

Yine bu dönemde 1 yaş aşıları mevcuttur. Bebeğiniz emzik kullanıyorsa 12. Ay ile birlikte emziği bırakması beklenmektedir.

Bunlarda İlgini Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir