10 Aylık Bebek Gelişimi Kilosu ve Boyu

10 aylık bebek gelişimi

9. ayda edindiği becerilerine yenisini katan bebeğinizin, yeni ay ile birlikte geliştireceği becerilerini blog ‘umda anlatıyorum. 10 aylık bebek gelişimi yeni becerilerin öğrenilmesinden çok, önceki aylarda edindiği becerileri geliştirdiği bir dönemdir.

10 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

10 aylık bebek gelişimi aşamalarında beklenen bazı hareketler vardır. Tutunarak kalkabilir, mobilyalardan destek alarak adımlama çalışmalarına başlayabilir. Hatta oldukça erken olmakla birlikte bazı bebekler bu dönemde yürüyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki yürüme süreci 18. aya kadar da uzayabilir.


Tutunarak adım atan bebeğinizin hareketleri de arttı. Çok meralı ve keşfetmeye bayılıyor. Bu merakıyla çevresindeki nesnelere uzanma isteği oluşur. Masa örtülerini çekmeye çalışabilir. Bu nedenle bu ayda da güvenlik önlemleri çok önemlidir.

Bebeğinizi takip eden çocuk doktorunuz her ay düzenli olarak persentil cetveli bilgilerini güncelleyecektir. Bunlar; 10 aylık bebek gelişimi boy, kilo ve baş çevresi ölçüleridir. Yandaki tabloda bebek gelişimi tablosunu inceleyebilirsiniz. Ay ay bebek gelişimi ile ilgili bilgi almak isterseniz ay ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

BEBEK AYBOY ALT SINIRBOY ÜST SINIRKİLO ALT SINIRKİLO ÜST SINIR
7 Aylık62 cm75 cm6000 gr10200 gr
8 Aylık63 cm77 cm6300 gr10900 gr
9 Aylık65 cm79 cm6700 gr11300 gr
10 Aylık66 cm80 cm6950 gr11900 gr
11 Aylık68 cm82 cm7200 gr12200 gr
12 Aylık69 cm83 cm7450 gr12500 gr

Miniğinizin 10 aylık bebek gelişimi ile birlikte diş çıkarma süreçleri devam etmektedir. Dolayısıyla huysuzluklar yapabilir. Sinirlilik halleri göstermesi de mümkündür. Uyku süreçlerindeki değişimler ve diş çıkarma dönemleri ile birlikte bebeklerde bu gibi huy değişikliklerinin görülmesi normaldir.

10 ay ile birlikte bebeğinize hayır dediğinizde bunu anlıyor olacaktır. Ancak ondan her zaman buna uymasını beklememelisiniz. “Hayır” komutunu anlamazdan gelmesi son derece normaldir. 

Müzikle birlikte hareket edebilir. Güzü, ağzı gibi yüzündeki bazı bölgeleri gösterebilir. Ancak bunu her bebeğin 10. ay ile yapması da beklenmez. Yüzüstü yatarken oturur pozisyona gelebilir. Tam tur dönebilir.

10 aylık bebek dil gelişimi sürecinde ma-ma, ba-ba gibi babıldama dediğimiz heceleme çalışmaları devam edecektir. Etrafında olan biten her şeyi gözlemler ve kaydeder. Dolayısı ile bu dönemde onunla konuşmanız dil gelişimi açısından çok önemlidir. Anlamıyormuş gibi görünse bile zamanla ona öğrettiğiniz şeyleri gerçekleştirdiğini göreceksiniz. Bay bay gibi basit cümleleri ise anlayabilir. 

10 aylık bebeklerde oyun çok önemlidir. Renkli bloklarla aktiviteler ve onunla hayali oyunlar oynama bunlardan bazılarıdır. Hayali oyunlar çocuk gelişiminin önemli basamaklarındandır. Çocuğunuzla çay saati gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Oyuncak çay fincanlarına hayali çay doldurma, çay içme gibi…

8. ve 9. Aylarda olduğu gibi bebeğinizde sizden ayrılma korkusu olması çok ama çok normaldir. Yabancıya tepkili olabilir. Sosyal ve insanı ilişkileri anlamaya başlar.

10 Aylık Bebek Ek Gıda Süreci

6. ay ile birlikte ek gıda ile tanışan bebek yavaş yavaş pek çok gıdayı tadımlamaya başladı. 10 aylık bebek ek gıda döneminde de parmak gıdalar verilmesi önerilir. Ancak dişlerin çıkması ile birlikte gıda süreçlerinde de tedbir ve önlemler son derece önemlidir.

Dişi çıkan bebek koparması gerekenden çok daha büyük bir parçayı koparabileceğinden veya tek seferde yutmaya çalışabileceğinden gözlem, önlem ve yasaklar önemlidir.

Patlamış mısır, kuru üzüm gibi damağa yapışabilecek ve tek seferde yutabileceği gıdalar tehlikeli besin grupları arasındadır. Ek gıda sürecinde onunla sofraya oturmak, bebekler için güvenli çatal ve bıçakları kullanımı için fırsat vermek önemlidir. Bu şekilde bebek hem sosyalleşir hem de sizi gözlemleyerek öğrenebilir.

2 yaşın sonuna kadar anne sütüne devam tavsiye edilmektedir. 

Bunlarda İlgini Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir