9 Aylık Bebek Gelişimi Kilosu ve Boyu

9 aylık bebek gelişimi

9 aylık bebek gelişimi ‘nde 9. ay önemli bir yere sahiptir. Bu ayda bebeğinizin farkındalığı artacaktır. Sinirlilik gibi haller göstermesi normaldir. Çünkü o artık etrafının çok daha farkında ve kendi mizacı gelişiyor. Yapmanız gereken ise onu desteklemektir.

BEBEK AYBOY ALT SINIRBOY ÜST SINIRKİLO ALT SINIRKİLO ÜST SINIR
7 Aylık62 cm75 cm6000 gr10200 gr
8 Aylık63 cm77 cm6300 gr10900 gr
9 Aylık65 cm79 cm6700 gr11300 gr
10 Aylık66 cm80 cm6950 gr11900 gr
11 Aylık68 cm82 cm7200 gr12200 gr
12 Aylık69 cm83 cm7450 gr12500 gr

Artık bebeğinize hayır diyebilirsiniz. Her zaman bu komutunuza karşılık vermesini beklememelisiniz. Ancak komut alması açısından kullanmaya devam etmelisiniz. Bebeğinizin taklit yeteneği arttı. Siz öksürürken öksürdüğüne şahit olabilir, mırıldandığını gözlemleyebilirsiniz.


Dil gelişimi artan miniğinizi bu dönemde ekrandan uzak tutmanız oldukça önemlidir. Televizyon, telefon gibi ilgi çekici ekran görüntülerinin konuşmayı geciktirdiği ve dikkat dağınıklığına sebebiyet verdiği bilinmektedir.

9 Aylık Bebek Ek Gıda Serüveni

Geçtiğimiz aylarda önce anne sütü sonra ek gıda olarak devam edilen beslenme süreci bu ayda ek gıdanın öne alınması ile değişir. Artık bebek, tencere yemeği dediğimiz besinlere geçiş yapabilir.

Bu ayda verilecek parmak besinler, bebeğin çiğneme yetisi açısından oldukça faydalıdır. Hareket kabiliyeti artan minik gurmenizi kendi kendine yemek yemesi için desteklemelisiniz.

9 aylık bebek ek gıda serüveni yepyeni deneyimler ve tadımlar için bir başlangıçtır. Mama sandalyesi yardımı ile onu sofranıza dâhil edebilirsiniz. Tüm bu süreçlerde yemekleri etrafa saçması kaçınılmazdır. Onun için kendi başına yemek yemenin yepyeni bir durum olduğunu unutmamalısınız.

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

Ebeveynlerin en merak ettikleri sorulardan biri de “9 aylık bebek neler yapar” sorusudur. Artık o çok hareketli ve bu nedenle kilo alımının durması da normaldir. Son derece hareketlenen bebeğiniz için ev içi güvenlik önlemlerini arttırmalı ve onu gözünüzün önünden ayırmamalısınız.

Bu dönemde bazı bebekler tutunup kalkabilir. Bazı bebekler ise emeklemeye bu ayda başlar. Yürümenin erken görüldüğü aylardan biri de 9. aydır. Yüzüstü yatarken oturur pozisyona geçebilir. Rahatlıkla tam olarak dönebilir. İnce motor becerileri artan bebek, işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri kavrayabilir.

9. ay ile birlikte bebeklerde nesne devamlılığı başlar. Peki, nesne devamlılığı nedir? Örnek vermek gerekirse bebeğiniz elindeki oyuncağı ya da herhangi bir nesneyi yere attığında onun ardından bakacaktır. Yine örtünün altına sakladığınız oyuncağın orada olduğunu bilir. Bu ayda onun elindeki nesneleri yere atmaktan hoşlandığını gözlemleyebilirsiniz. Çünkü keşfediyor. 

Bebeğiniz sizi çok kalabalık bir ortamda bile tanıyabilir. Sürekli yanında olmanızı isteyebilir. Güven duygusu bebekler için çok önemlidir. Algısı artan bebek ani gürültülerden ve karanlıktan korkabilir. Bu ay ile birlikte bebekler doktordan korkmaya başlayabilir.

Bu dönemde bebek için oyun çok önemlidir. Onunla oyunlar oynayarak kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Konuşur gibi kitap okumak da dikkatini çekecek aktiviteler arasındadır. Zaman ayırdığınız bebeğinizin gelişim basamaklarını onunla birlikte keşfedebilirsiniz.

 9 aylık bebeklerde uyku düzeni

 9 aylık bebeklerde uyku düzeni oturtmuş olmak önemlidir. Gece kesintisiz uyuması ve gece beslenmelerinin kesilmesi beklenir. Bebeklerin en geç 8 gibi uykuya geçmiş olması ve kesintisiz bir gece uykusu uyumaları tercih edilir. Gün içinde ise 1 veya 2 kez uyuması normaldir.

Bunlarda İlgini Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir